batonki

    Wrzesień to czas powrotów po wspaniałych urlopach do pracy, a naszych pociech do szkoły. Wtedy potrzeba nam dużo energii i musimy szczególnie zatroszczyć się o zdrowie naszych najbliższych jak również o swoje, a energetyczne bakaliowe batoniki to doskonałe rozwiązanie do pracy i do szkoły. Stanowią doskonałą propozycję na drugie śniadanie oraz jako samodzielną przekąskę, można je również pokruszyć do jogurtu jednocześnie podnosząc wartość odżywczą. Batoniki nie zawierają niezdrowych rafinowanych cukrów, słodkosci nadają im przepyszne i najwyższej jakości daktyle. Wykorzystane bezglutenowe płatki owsiane są idealną alternatywą dla osób, które muszą uważać na gluten. Dodatkowym atutem są orzechy, gdyż stanowią bogate źródło witamin i minerałów jak również jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Batoniki nie wymagają pieczenia i są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

 batonki1

  Składniki: ( 20- 25 batoników )

- 200g daktyli MEDJOUL

- 400g orzechów nerkowca

- 100g wiórki kokosowe

- 150g płatków owsianych bezglutenowych

- 100g żurawina suszona

- 130g pasty tahini

- 80g oleju kokosowego

  Przygotowanie:

Daktyle oczyścić z pestek, zalać gorącą wodą tak aby wszystkie były pokryte i odstawić na 15 minut. Po wystygnięciu blendujemy na gładką masę. Orzechy nerkowca kruszymy na mniejsze kawałki, a żurawinę drobno siekamy. Mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy masę daktylową, pastę tahini i olej kokosowy w konsystencji ciekłej. Łączymy wszystkie składniki ugniatająć ręką do momentu aż powstanie plastyczna masa. Przekładamy do formy ( 25x40) wyłożonej papierem i wstawiamy do lodówki na godzinę. Zastygniętą masę kroimy na prostokątne batoniki około 70g. Należy przechowywać w lodówce lub w zamrażalniku. Gotowe, smacznego :)

  Wartość odżywcza (jednego batonika 70g): 337,7 kcal

Węglowodany: 25,2

Tłuszcz: 23,1

Białko: 7,1

e-superfood.pl zdrowa żywność