Nie ma nic piękniejszego niż rozchodzący się po całym domu zapach pieczonego chleba. 100% żytni chleb na zakwasie z czarnuszką i siemieniem  jest bardzo smaczny i pachnący. Czarnuszka ceniona jest nie tylko za swój piękny aromat, ale również za liczne właściwości lecznicze. Pomocna jest osobom mającym problemy z odpornością, alergikom, cukrzykom i osobom starszym. Działa antywirusowo, antybakteryjnie oraz antygrzybicznie. Ponadto bogata jest w witaminy: A, B1, B3, B6, E i F. Imponująca jest w niej również zawartość minerałów: żelazo, cynk, wapń, potas, selen, magnez oraz sód. Natomiast siemię lniane działa kojąco na układ pokarmowy i jest dobrym źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz kwasu omega-3. Pieczenie chleba wielu osobom wydaje się być bardzo długim procesem, lecz wcale tak nie jest. Wystarczy mieć dobrze przygotowany wcześniej aktywny zakwas, szczere chęci, a reszta jest banalnie prosta i nie jest tu wcale potrzebne specjalne urządzenie do wypieku chleba. Taki chleb długo utrzymuje swoją świeżość :)

 chleb

  

      Zakwas:

    W szklanym naczyniu łączymy 100g mąki żytniej i 100ml letniej wody. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie, drewnianą łyżką mieszamy zakwas i ponownie odstawiamy na 12 godzin. Kolejnym etapem jest dokarmienie zakwasu - do naczynia dodajemy 50g mąki żytniej i 50ml letniej wody, dokładnie mieszamy i pod przykryciem lnianą ściereczką odstawiamy na 24 godziny. Następnie znowu dokarmiamy (50g mąki żytniej i 50ml letniej wody), dokładnie łączymy składniki i odstawiamy na 12 godzin. Tym razem zakwas tylko mieszamy i odstawiamy pod przykryciemn na 12 godzin. Ostatnim krokiem jest ponowne dokarmienie - 50g mąki żytniej i 50ml letniej wody mieszamy i po 12 godzinach jest już gotowy do wypieku chleba. O gotowości zakwasu świadczą liczne pęcherzyki powietrza i kwaskowaty zapach. Zrobienie zakwasu w zaciszu domowym trwa 5 dni i jest bardzo proste, lecz należy ściśle pilnować proporcji składników, temperatury i czasu. Wszystkie te czynniki sa bardzo istotne, przestrzegając ich możesz mieć pewność, że wszystko się uda.

       Składniki na chleb:

- 250g do 300g zakwas żytni

- 500g mąki żytniej typ 2000

- 400ml do 500ml letniej wody

-  1 łyżka soli himalajskiej

-  70g siemię lniane

- 20g czrnuszki

       Przygotowanie:

    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy dolewając stopniowo wody. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna aby łatwo się mieszało, ale nie taka jak na naleśniki. Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 12cm x 30cm, którą wcześniej należy posmarować tłuszczem, a na spód posypać odrobinę płatków np.owsianych. Wierzch ciasta wygładzamy mokrą łyżką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika i zostawiamy na kilka godzin z zapaloną lampeczką aż wyrośnie na wysokość foremki, po czym wyjmujemy i nagrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni. Wkładamy na dno piekarnika blaszkę z gorącą wodą, przed włożeniem delikatnie nacinamy chlebek w kilku miejscach ostrym nożykiem. Przez pierwsze 10 minut chleb powinien się piec w naparowanym piekarniku, więc możemy w tym czsie spryskać lekko kilka razy spryskiwaczem. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika, chleb trzeba przełożyc z foremki na kratkę aby odparował kilka godzin. Po tym czasie chleb jest gotowy do pokrojenia :) Smacznego :) 

 

      Wartości odżywcze na 100g: 227 kcal

Węglowodany: 45,3 g

Tłuszcz: 4,7 g

Białko: 6,6 g

e-superfood.pl zdrowa żywność