Jeśli macie ochotę coś pochrupać lub brak pomysłu na zdrową przekąskę do pracy, przedstawiamy Wam wspaniałe pyszne, chrupiące i oczywiście zdrowe ciasteczka gryczane z ziarnami. Idealne również dla osób, które muszą zadbać o dietę bezglutenową ponieważ płatki gryczane jak również pozostałe składniki nie zawierają glutenu. Nie są dosładzane cukrem, gdyż rodzynki w zupełności nadają im słodkiego smaku. Ich wielką zaletą jest to, że dodatki można komponować w zależności na co mamy ochotę. Znikają w błyskawicznym tempie, więc lepiej je przygotować z podwójnej porcji ;)

 

      Składniki:ciastka

- 250 g płatki gryczane bezglutenowe

- 180 g jogurt naturalny

- 1 całe jajko

- 130 g rodzynki suszone

- 100 g nasiona słonecznika

- 100 g pestki dyni łuskane


     Przygotowanie:

Wszyszystkie składniki łączymy ze sobą, aż powstanie plastyczna masa. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy ciasteczka dowolnego kształtu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez 25 - 30 minut. Gotowe! Smacznego :)

 

    Wartości odzywcze na 100 g: 241 kcal

Węglowodany: 29,5 g

Tłuszcz: 10,5 g

Białko: 9,3 g

 

e-superfood.pl zdrowa żywność