czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli jest doskonałe na zdrową, słodką rozpustę i co ważne - bez wyrzutów sumienia. Przepyszne, lekko słodkie i wilgotne przypadnie do gustu każdemu kto uwielbia czekoladowe łakocie. Ciasto można wzbogacić w zależności na co mamy ochotę dodając np: wiórki kokosowe owoce suszone, orzechy, słonecznik lub gorzką czekoladę. Zaletą jest prostota wykonania i pasuje na każdą okazję.

 

      Składniki na ciasto:

- 500g fasoli konserwowej (dwie puszki po odsączeniu)ciasto

-  2 banany

- 6 całych jaj

- 80g erytrolu

- 75g karobu

- 1 lyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)

    Składniki na polewę:

- 90g oleju kokosowego

- 80g karobu

- 70 g jagód goji (do posypania na wierzch)

 

   Przygotowanie:

   Ciasto (blacha o wymiarach 24x36)

Fasolę płukamy i odsączamy na sitku. Jajka, fasolę, erytrol i banany blendujemy na gładką masę. Dodajemy karob i proszek do pieczenia  dokładnie mieszając. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40 min.

 

    Polewa

Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku (nie dopuścić do zagotowania). Stopniowo dodajemy karob i mieszamy aż do połączenia składników.

Przestudzone ciasto polewamy polewą i posypujemy jagodami goji - gotowe! Smacznego :)

 

    Wartości odżywcze na 1 porcję (ok.150g): 270 kcal

Węglowodany: 26,0 g

Tłuszcz: 14,1 g

Białko: 6,2 g

 

e-superfood.pl zdrowa żywność