Sorgo (proso Afrykańskie), co to takiego? Jest to zboże uprawiane w tropikalnych częściach Afryki. Roślina rośnie nawet w bardzo trudnych warunkach i jest odporna na suszę. Nie ma zatem potrzeby stosowaia sztucznych nawozów. Ziarna sorgo bogate są w wapń, żelazo, potas i fosfor, a także jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Nie brakuje w nim również białka.  Stanowi świetne urozmaicenie diety bezglutenowej, gdyż nie zawiera glutenu. Doskonale nadaje się do potraw na zimno jak równiez na gorąco. W naszym przepisie świetnie komponuje się w daniu obiadowym obok chrupiących filetów z kurczaka oraz brokułami i papryką. Chrupiące fileciki z kurczaka z sorgo można dodatkowo podawać z dowolnym dipem jogurtowo - czosnkowym lub ziołowym.

   Składniki: (na 2 porcje dla dwóch osób)sorgo kopia

1/2 szklanki sorgo

1 łyżeczka masła

200g fileta z piersi z kurczaka

1 jajko

40g sezamu białego

150g brokuł

110g papryki

olej kokosowy do smażenia

zioła według własnego uznania: tymianek, bazylia, estragon lub majeranek

sól himalajska do smaku

 

 

 

 

     

      Przygotowanie:

   Sorgo trzeba wcześniej namoczyć: zalewamy zimną wodą (0,5 szklanki sorgo na 1,5 szklani wody) i moczymy przez od 8 - 12 godzin. Natępnie gotujemy w tej samej wodzie z odrobiną masła i szczyptą soli przek około 20 minut lekko mieszając. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.

kokozsezamem kopia

  

 

 

 

    Mięso kroimy na średnie kawałki, posypujemy solą i ziołami. Roztrzepujemy w jednej miseczce jajko, a do drugiej wsypujemy sezam. Mięso panierujemy kolejno najpierw w jajku, a następnie w sezamie. Na rozgrzany olej kokosowy kładziemy obtoczone kawałki i smażymy na złocisty kolor z każdej strony. W tym samym czsie gotujemy brokuły i podsmażamy paprykę. Wszystko razem układamy na talerzu i zdrowy obiad gotowy. Smacznego :)

 

 

 

     Wartości odżywcze w 1 porcji: 521 kcal

      Węglowodany: 46,3 g

      Tłuszcz: 23,5 g

      Białko: 36,8 g

e-superfood.pl zdrowa żywność