Lato jest wspaniałą porą roku, która obfituje w przeróżne sezonowe owoce. Dzięki nim możemy wyczarować pyszne, pełne witamin desery. W dzisiejszym przepisie wracamy wspomnieniami do czasów dzieciństwa - kultowe galaretki z bitą śmietaną, po które każdy chętnie sięgał :) Nasza propozycja to bezglutenowe galaretki z owocami oraz puszystą śmietanką kokosową. Orzeźwiający, zdrowy i słodki deser idealny na upalne popołudnia. 

 galaretka kopia

    Składniki na 4 porcje:

- 1 bezglutenowa galaretka o smaku truskawkowym

- 1 bezglutenowa galaretka o smaku wiśniowym

- 1 bezglutenowa galaretka o smaku cytrynowym

- 1 bezglutenowa galaretka o smaku pomarańczowym

- 250 ml śmietanki kokosowej

- 200 - 300 g owoców - własna kompozycja (w tym przypadku są to jagody, maliny i truskawki)

 

    Przygotowanie:

  Galaretki bezglutenowe przyrządza się troszkę inaczej. Każdą galaretkę przygotowujemy w osobnym naczyniu.  Najpierw zawartość torebki wsypujemy do 250 ml zimnej wody i mieszamy. Następnie gotujemy przez 1-2 minuty ciągle mieszając. Odstawiamy do lodówki aby galaretka stężała. Smietankę kokosową miksujemy przez około 3 minuty do uzyskania lekiej i puszystej konsystencji.

  Tak przygotowane wcześniej galaretki dzielimy na cztery części, kroimy w kostkę i do każdego pucharka nakładamy warstwowo na przemian z owocami i śmietanką kokosową. Smacznego :)

 

    Wartości odżywcze 1 porcji: 226 kcal

Węglowodany: 29,8 g

Tłuszcz: 13,1 g

Białko: 2,2 g

e-superfood.pl zdrowa żywność