Gołąbki w sosie pomidorowym to tradycyjne danie obiadowe, które kojarzy sie z kuchnią naszych babć. Jednak nasz przepis różni się od innych tym, że ryż został zastąpiony quinoą (komosą ryżową). Dzięki niej przepyszne gołąbki zyskały wiele cennych wartości odżywczych. Quinoa po ugotowaniu doskonale łączy się z mięsem tworząc idealny do uformowania farsz.

Gołąbki w takiej wersji są przepyszne i bardzo pożywne, idealnie pasują na niedzielny obiad, a także mile zaskoczą podniebienia gości na rodzinnych przyjęciach.

 

Porcje: od 10 do 12 sztuk

Składniki na gołąbki:

 - Średnia główka (młodej) kapusty (waga około 1 - 1,5 kg)

 - 1 kg mielonego mięsa wieprzowego

 - 3 całe jaja

 - 1 cebula (ok. 100g)

 - 1,5 szklanki komosy ryżowej (biała i czerwona w równych porcjach)gołabki kopia

 - przyprawy do smaku (sól himalajska, pieprz,)

 

Składniki - sos pomidorowy:

 - przecier pomidorowy 500 ml

 - pomidory krojone z puszki 400 g

 - koperek świeży 70 g

 - śmietanka kokosowa 250 g

 - 1 kostka bulionowa warzywna

 - przyprawy do smaku (sól himalajska, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)

 

 Przygotowanie gołąbków:

 Z kapusty wykrawamy głąb, całą wkładamy do wielkiego garnka z zagotowaną wcześniej wodą, parzymy we wrzątku przez 5 minut. Nastepnie wyciągamy, ostrożnie oddzielamy liście i odcinamy twarde fragmenty. Mięso mielone mieszamy z ugotowaną wcześniej  i ostudzoną komosą (na 1 szklankę komosy 2 szklanki wody, w tym przypadku ugotowana jest razem biała i czerwona quinoa w równych porcjach) dodajemy jajka, startą lub drobno posiekaną cebulę, sól pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokłanie mieszamy aby powstała jednolita masa. Na liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki.

 Do dużego i najlepiej szerokiego garnka na dno wkładamy liście kapusty i ciasno układamy gołąbki, zalewamy wcześniej ugotowanym bulionem (na 1,5 litra wody 1 kostka) gotując pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.

 Przygotowanie sosu:

Wywar z ugotowanych wcześniej gołąbków (około 1,5 litra) przelewamy do osobnego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy, pomidory krojone, sól, pieprz, przyprawy, koperek i na sam koniec śmietankę kokosową, gotujemy przez około 10 minut co jakiś czas mieszając.

Tak przygotowanym sosem zalewamy gołąbki i gotujemy  jeszcze na małym ogniu przez 15 minut. Gotowe :) Gołąbki możemy podawać np. z duszonymi pieczarkami, młodymi ziemniaczkami lub ugotowaną quinoą. Smacznego :)

 

Wartości odżywcze na 100g: 236,8 kcal

Węglowodany: 14,9 g

Tłuszcz: 16,8 g

Białko: 7,9 g

 

 

 

 

 

 

 

e-superfood.pl zdrowa żywność