Bezglutenowe placki z cukinii są świetną alternatywą dla osób, które muszą przestrzegać diety ze względu na nietolerancje glutenu. Zamiast zwykłej mąki pszennej użyta jest tapioka, która idealnie zagęszcza tworząc odpowiednią konsystencję. Jest to produkt skrobiowy pozyskiwany z bulw manioku. Posiada neutralny smak i zapach w związku z czym nie zmienia smaku potraw. Polecana jest szczególnie alergikom, gdyż nie zawiera glutenu. Takie placki są dobrą opcją zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych. W tym przepisie wersja z czerwoną papryką z dipem jogurtowo-koperkowym. Chrupiące bezglutenowe placuszki z cukini :) Musicie ich spróbować :)

     Składniki na placki:placekcukiniowy

- cukinia 800g

- 2 papryki czerwone średniej wielkości

-  40g tapioki

- 3 całe jajka

- 2 średnie cebule

- przyprawa prowansalska

- sól himalajska i pieprz do smaku

- olej kokosowy do smażenia

 

      Składniki na dip jogurtowo-koperkowy:

- jogurt naturalny (ok 350g)

- 30g koperku

- 30ml oliwa z oliwek extra virgin

- przyprawy do smaku: czosnek niedźwiedzi, mieszanka ziół do sałatek, sól himalajska i pieprz czarny.

 

     Przygotowanie:

 Umytą cukinie ze skórką i paprykę ścieramy na tarce o średnich oczkach, mieszamy z solą i odstawiamy na 15 minut. Kiedy cukinia zmięknie puści sok odcedzamy na sitku w przeciwnym razie placki będą się rozrywały podczas smażenia na patelni. Następnie dodajemy startą na tarce cebulę, tapiokę, jajka, przyprawę prowansalską, sól i pieprz do smaku. Mieszamy wszystkie składniki. Na rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym kładziemy papkę łyżką i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gorące placuszki podajemy z sosem jogurtowo-koperkowym. Smacznego:)

     Dip jogurtowo-koperkowy:

Łączymy dokładnie jogurt z oliwą z oliwek, dodajemy drobno posiekany koperek i czosnek niedźwiedzi, przyprawa do sałatek, sól i pieprz do smaku i mieszamy wszystko razem.

 

    Wartości odżywcze na 100g potrawy: 155,6 kcal

Węglowodany: 9,3

Tłuszcz: 10,9

Białko: 4,8

 

 

 

e-superfood.pl zdrowa żywność