Wiadomo, że kasza jaglana ma zbawienny wpływ na zdrowie. Nie zawiera glutenu i do tego kryje w sobie wiele witamin m.in. z grupy B, żelazo, miedź oraz ważną dla skóry i paznokci krzemionkę. Jest jedną z najstarszych kasz i coraz częściej gości w naszym menu. Jest doskonałą bazą do różnych deserów. Dzisiejsza nasza propozycja to bardzo łatwy do wykonania owocowy pudding z kaszą jaglaną. Przepyszny i delikatny w smaku deser z pewnością zaspokoi ochotę na coś słodkiego :)

 pudding2 kopia

   Składniki: ( 4 porcje )

 - 1 szklanka kaszy jaglanej

 - 300 g mango 

 - 400 ml mleczko kokosowe

 - 1 banan

 - 2 łyżeczki miodu

 - 30 g (8 łyżek) nasion chia

 - 100 g płatków migdałowych ciętych

 - 125 g borówki amerykańskiej

 - 50 g truskawek do ozdobienia

   Przygotowanie:

   Nasiona chia zalewamy ciepłą wodą i dodajemy 4 łyżeczki mleczka kokosowego, mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny aż nasiona wchłoną płyn. ( na 1 łyżkę nasion 4-5 łyżek wody)

   Kaszę płuczemy w zimnej wodzie do momentu aż woda będzie przeźroczysta. W płaskim garnku gotujemy wodę, wsypujemy kaszę, dodajemy szczyptę soli, mieszamy i gotujemy na malutkim gazie przez 15 minut. (proporcje: na 1 szklankę kaszy - 2 szklanki wody) Po 15 minutach zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut i czekamy aż kasza dojdzie pod przykryciem. Lekko ciepłą kaszę blendujemy na gładką masę z mango, bananem, dodajemy miód i resztę mleczka kokosowego.

   Układamy warstwowo w pucharku w następującej kolejności: nasiona chia, łyżką nakładamy delikatnie pudding, następnie wierzch pokrywamy warstwą migdałów i posypujemy borówkami. Na koniec układamy truskawki. Smacznego :)

 

      Wartości odżywcze w 100 g: 237 kcal

  Węglowodany: 30,0 g

  Tłuszcz: 11,5 g

  Białko: 5,0 g

 

e-superfood.pl zdrowa żywność