Superfood to żywność wyróżniająca się dużą zawartością składników odżywczych, których właściwości korzystnie działają na organizm człowieka. Są to produkty naturalne, nieprzetworzone i pełnowartościowe - tak w skrócie można powiedzieć o superżywności. Od wieków skłaniała autorów do napisania wielu książek. Niezwykle imponujący jest skład superproduktów: bogactwo witamin i minerałów, antyoksydanty, enzymy, kwasy tłuszczowe i wiele substancji biologicznie aktywnych. Naukowcy dowodzą w swoich badaniach, że stan zdrowia człowieka aż w 80% zależy od sposobu odżywiania. Jest również wiele przeprowadzonych badań naukowych, które potwierdzają lecznicze właściwości produktów superfood. Zapobiegają wielu chorobom, powstrzymują rozwój komórek rakowych oraz hamują proces starzenia się organizmu. Superżywność w połączeniu z właściwą dietą daje nam wiele  korzyści zdrowotnych. Produkty superfood dawno podbiły serca miłośników zdrowego trybu życia.superfood kosz kopia

  Oto lista najpopularnieszych superfood zapewniających młodość, witalność, zdrowie i piękny wygląd:

 1. Kokos - to jeden z najcenniejszych darów natury. Najzdrowszy jest we wczesnym stadium rozwoju, a największą wartość przypisuje się zawartym w miąższu kokosa nasyconym kwasom tłuszczowym, które są dobrym żródłem energii. Zawiera więcej potasu niż banany, a także żelazo, fosfor, mangan, selen i miedź, oraz witaminy C, E, B6, B2 i kwas foliowy.

- olej kokosowy - uważany za najzdrowszy olej na ziemi. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe.  Wysoka zawartość kwasu laurynowego i kaprylowego daje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.

- woda kokosowa - 100% naturalny produkt, pozyskiwana m.in. z niedojrzałych jeszcze orzechów kokosowych. 10-krotnie  lepiej nawadnia organizm niż izotoniki. Bogata w wapń, magnez, potas, żelazo i cynk oraz witaminy szczególnie z grupy B a także witaminę C.

- mleczko i śmietanka kokosowa - powstałe poprzez wyciśnięcie miąższu kokosa, tworzą gęstą i aksamitną konsystencję. Posiadają szeroki wachlarz zastosowania w kuchni jak i w kosmetyce. Doskonałe dla osób z nietolerancją laktozy jako zastępnik dla mleka pochodzenia zwierzęcego.

3. Jagody goji - (w medycynie chińskiej uważane za jagody szczęścia) mają właściwości przeciwutleniające i hipoglikemiczne. Wspomagają pracę wątroby, nerek i serca. Mnóstwo witamin i minerałów zapewnia siłę, wytrzymałość oraz pozwala cieszyć się  i świetnym wyglądem dobrym samopoczuciem.

4. Spirulina i chlorella (algi morskie)- te dwa produkty wpisały się obowiązkowo na listę superfood. Bogate w wartości odżywcze działają również oczyszczająco. Pewne związki wyizolowane z alg pozwalają na działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjnie.

5. Sól himalajska (Pakistan) -  jest najczystrzą i najzdrowszą solą na świecie. W swoim składzie zawiera ponad 80 makro i mikroelementów, a obecne w niej minerały takie jak magnez, żelazo, cynk i wapń doskonale uzupełniają niedobory w naszej diecie.

6. Nasiona chia (szałwia hiszpańska)- cenione są za wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 ( 30%) i omega-6 ( 40% ). Wspomagają układ trawienny i oczyszczjąco działają na jelita dzięki zawartości błonnika . Chia wspomagają również walkę z nadwagą, gdyż dodając je do posiłków dają uczucie sytości.

 Quinoa kopia

7. Komosa ryżowa ( quinoa ) - Stanowi bogate źródło witamin i składników odżywczych. Warto zwrócić uwagę na wysoką, niemal 20 % zawartość białka w tej roślinie, które dostarcza naszemu organizmowi wszystkie niezbędne aminokwasy takie jak lizyna, cysteina i metionina. Nie zawiera glutenu, więc z pewnością może być stosowana w diecie przez osoby zmagające się z celiaklią. 

8. Orzechy - W ich składzie są nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie sam sobie wytworzyć, obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi (LDL).  Spora dawka kwasów omega-6 pozytywnie wpływaja na układ krążenia.

- macadamia - wyróżnia się największą zawartością tłuszczów ze wszystkich orzechów. Są to w znacznej większości nienasycone kwasy tłuszczowe. Działają ochronnie na serce układ krwionośny obniżając poziom cholesterolu. Ponadto są dobrym źródłem witamin z grupy B.

- pecan - wyróżniają się dużą zawartością antyoksydantów m.in. kwasu elagowego i innych polifenoli.

- brazylijskie  - cechą charakterystyczną dla tych orzeszków jest wysoka zawartość selenu.

- orzechy laskowe - To co wyróżnia orzechy laskowe z pośród innych orzechów to wysoka zawartość witaminy E ( 100g zapewnia pokrycie dziennego zapotrzebowania ) oraz kwasu foliowego, o którym powinny pamiętać kobiety ciężarne i starające się o dziecko. 

- włoskie - korzystnie wpływają na pracę mózgu dzięki dużej zawartości fosforu. Wystarczy zjeść trzy orzechy aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. 

- nerkowca - wyróżniają się dużą zawartością cynku, poprawiają więc stan skóry, włosów i paznokci. Są bogatym źródłem białka i żelaza, oraz doskonale wspomagają budowę kości i mięśni.

- migdały - 100g migdałów zawiera ok 270mg magnezu co pokrywa około 60 procent dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Zawierają też fenyloalaninę (aminokwas) korzystnie wpływającą na układ nerwowy.

9. Sok z gravioli - kryje w sobie związki tzw. acetogeniny annonaceowe, dzięki którym wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Posiada też właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, obniża ciśnienie tętnicze, a także łagodzi stres. Zawiera witaminę C, potas, magnez, fosfor i żelazo.

10. Kakao RAW (surowe kakao) - nieprażone ziarna kakaowca zawierają najwięcej antyoksydantów - aż piętnastokrotnie więcej niż czarne jagody, dwudziestokrotnie niż czerwone wino i trzydziestokrotnie więcej niż zielona herbata. Ma dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy, poprawia pamięć i krązenie krwi. Można spozywać same ziarno całe, kryszone lub sproszkowane lub w formie słodkich przekąsek np. COCOA.

11. Camu Camu i Acerola - są najbogatszym źródeł naturalnej witaminy C, zawiera  cenne przeciwutleniacze karotenoidy i antocyjany. Wykazuje się działaniem przeciwzapalnym, antyalergicznym oraz pozytywnie wpływaja na układ sercowo naczyniowy. Zawierają 1.000-4000 mg wit C/100g (cytryna ok 80mg/100g.)

12. Pyłek kwiatowy - zawiera komplet witamin z grupy B oraz witaminy A, D, E i K. Zawiera więcej witaminy C niż ziemniaki, jabłka czy kapusta. Jest również najbogatszym źródłem składników mineralnych, makro i mikroelementów, m.in.: potas , fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i wiele innych. Działa antybakteryjnie, regenerująco, obniża poziom cholesterolu, obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność a także polepsza zdolność koncentracji. Zalecany jest szczególnie osobom wykonującym ciężką pracę - dodaje sił, a także sportowcom - zwiększa energię i poprawia wytrzymałość.

13. Jagody acai -  owoc o największej zawartości antyoksydantów. Wspomagają odchudzanie dzięki dużej zawartości błonnika dając przy tym na dłużej uczucie sytości oraz przyspieszają przemianę materii. Dostarczają wiele witamin i minerałów, a także ogromną ilość przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia.

14. Kurkuma - jest jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. Wzmacnia odporność, chroni wątrobę, serce i mózg. Hamuje stany zapalne i wykazuje się działaniem przeciwbakteryjnym oraz przeciwwirusowym. Jest silnym przeciwutleniaczem, zawiera olejki eteryczne m.in. tumeron, który pobudza wydzielanie żółci i zapobiega wzdęciom.żurawina kopia

15. Żurawina - hamuje rozwój bakterii w błonie śluzowej dróg moczowych. Przeciwdziała powstawaniu wrzodów żołądka. Zawiera flawonoidy, które wspierają pracę układu krwionośnego. Działa także przeciwzapalnie chroniąc układ sercowo - naczyniowy.

16. Aloes -  jest prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia składników. Zawiera ponad 200 aktywnych substancji w tym 75 bardzo istotnych dla organizmu. Zawiera też istotne dla zdrowia sterole roślinne: kompesterol, beta-sitosterol, oraz kwasy tłuszczowe takie jak: linolowy, linolenowy, kaprylowy, oleinowy, palmitynowy i mirystynowy.

17. Granat - Zawarte w nim polifenole są najcenniejszą substancją, która chroni przed chorobami nowotworowymi, wzmacnia serce i układ krążenia. W owocach granatu jest ich trzykrotnie więcej  niż w czerownym winie lub w zielonej herbacie. Granat cechuje się wysoką zawartością witamin: B1, B2, PP i prowitaminy A. Zawiera również cenne pierwiaski takie jak: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź i bor.

18. Pestki moreli - są skuteczne w walce z nowotworami dzięki obecności amigdaliny, czyli witaminy B17. Związek ten występuje głównie w pestkach owoców nadając im gorzki smak. Olej zawarty w tych nasionach zawiera dobrą dawkę witaminy A, C i E, które korzystnie działają na skórę.

 

19. Lucuma - złoto Inków - to czym się wyróżnia to wysoka zawartość beta-karotenu oraz magnezu i żelaza. Jest również dobrą alternatywą dla cukru, a zawarte w niej węglowodany mają niski indeks glikemiczny dzięki czemu może być stosowana przez diabetyków.Lucuma kopia

 

20. Młody jęczmień - jest bogactwem cennego składnika jakim jest chlorofil, zawiera błonnik i witaminy, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie, a także poprawia kondycję i witalność.

 

21. Guarana - zwalcza zmęczenie psychiczne i fizyczne,  poprawia pamięć i koncentrację oraz zwiększa wytrzymałość. Działa podobnie jak kawa, jednak wolniej wchłania się z przewodu pokarmowego przez co jej działanie utrzymuje się do 6 godzin.

 

22. Umeboshi - (marynowana śliwka japońska) jest to owoc mający silne działanie odkwaszające organizm. Zawiera substancje, które powodują rozkład nadmiaru kwasów gromadzących się w organizmie.

 

23. Maca - poprawia wydolność i wytrzymałość, jest bogatym źródłem witamin i minerałów oraz wspomaga sprawność seksualną.

  

    To lista tylko niektórych superproduktów, jest ona znacznie większa. Zaliczają się do niej jeszcze pestki, kiszonki, owoce, zielone warzywa i wiele innych. Faktem jest, że superfood stało się ostatnio bardzo popularne i jest to zjawisko mega pozytywne. W ciągłym pośpiechu musimy znaleźć czas, aby zatroszczyć się o swoje zdrowie. Superżywność działa zapobiegawczo, a nawet leczniczo. Nie zastępuje pożywienia, ale w połączeniu z optymalną dietą da nam wymierne korzyści.

e-superfood.pl zdrowa żywność