daktyle Daktyle - niezwykła słodycz często dodawana do ciast i deserów, stanowi również świetną zdrową przekąskę, która zaspokoi każdego łakomczucha. Choć są bardzo słodkie, to posiadają wiele zalet mających duży wpływ na nasze zdrowie.       Cenione są w diecie sportowców, gdyż szybko uzupełniają niedobory glikogenu w mięśniach występujące po treningu.

  

   Osoby prowadzące aktywny tryb życia szybko uzupełnią utraconą energię, ponieważ już 100g tej słodyczy to około 280 kcal. Zawierają też spore ilości błonnika, dzięki czemu praca jelit będzie lepsza i ustąpią dokuczliwe zaparcia. Regularne spożywanie daktyli pomaga uchronić nas od chorób miażdżycy. Potas obecny w nich w znacznej ilości, wspomaga pracę serca i reguluje poziom cholesterolu we krwi.

      Daktyle działają również uodparniająco na nasz organizm, a to za sprawą antyoksydantów, które chronią przed różnymi chorobami. Duża zawartość witaminy A wpływa na poprawę naszego wzroku. W swoim składzie mają również istotne dla zdrowia witaminy takie jak: PP, B1, B2 i Bktóra poprawia koncetrację. Owoce te cenione są również za obecność w nich wapnia, cynku, żelaza, magnezu i fosforu. Warto zwrócić uwagę na zawartość w daktylach kwasu taninowego. Ma on działanie przeciwzapalne, przeciwinfekcyjne oraz przeciwkrwotoczne. Daktyle wspomagają leczenie w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej.

  

    Jak widać są zdrowe, a przy tym bardzo smaczne. W zupełności mogą zastąpić cukierki i inne słodkości. Przy zakupie należy zwrócić uwagę, aby daktyle nie zawierały dwutlenku siarki, który jest bardzo szkodliwy w nadmiarze.

e-superfood.pl zdrowa żywność