Bardzo szybko poszerza się grono osób, które chcą dbać o swoje zdrowie poprzez zdrowe odżywianie. Młody jęczmień to zielone superfood, które w ostatnim czasie budzi coraz większe zainteresowanie. Na polskim rynku występuje wiele produktów pochodzących z trawy młodego jęczmienia, jednak różnica między nimi polega na tym, że nie wszystkie są tak samo wchłanialne przez organizm a także posiadają różne wartości odżywcze. Dość istotne czynniki wpływające na jakość produktów z młodego jęczmienia to m.in. jakość gleby na której rośnie, sposób uprawy oraz proces produkcji. Wyróżniamy dwa podstawowe produkty z młodego jęczmienia: sproszkowany sok oraz sproszkowana trawa jęczmienna. mł art

Jaka jest różnica między nimi ?

    Sproszkowana trawa jęczmienna w większości składa się z małowartościowych zmielonych łodyg, scian komórkowych i celulozy. Suszenie odbywa się w wyższej temperaturze niż w przypadku soku i dłuższym okresie czasu. W takim procesie suszenia dochodzi do reakcji utleniania co obniża ilość substancji odżywczych, a co za tym idzie ogranicza działanie prozdrowotne. 

    W przypadku sproszkowanego soku z liści młodego jęczmienia proces produkcji odgrywa tu kluczową rolę. Polega na tym, że ze ściętej uprzednio trawy jęczmiennej następuje delikatne wytłoczenie soku, który następnie jest suszony w bardzo niskiej temperaturze, po czym następuje próżniowe pakowanie w atmosferze beztlenowej. Greenie to produkt wyjątkowy pod względem norm standardów, które są znacznie wyższe niż stosowane przez innych producentów. Każdy etap produkcji sproszkowanego soku z młodego jęczmienia - Greenie jest pod ścisłą kontrolą począwszy od zasiewu na ekologicznych glebach, poprzez suszenie aż do próżniowego pakowania. Wszystko odbywa się zgodnie z certyfikacją ekologiczną BIO. Niepowtarzalny  proces produkcji pozwala na zachowanie wszystkich substancji odżywczych o wysokim poziomie bio - dostępności. To co wpływa na wyjątkowość młodego jęczmienia to zawartość enzymu - dysmutazy ponadtlenkowej (SOD). Niszczy on wolne rodniki w organizmie, które przyczyniają się do wielu chorób. Enzym ten, znany jest także z działania odtruwającego i detoksykującego. Naukowcy i lekarze zalecają spożywać  dziennie 1/8 litra soku z młodego jęczmienia aby oczyścić organizm z toksyn co w konsekwencji wzmacnia układ odpornościowy oraz odmładza wszystkie komórki naszego ciała w tym również skóry. Na szczególną uwagę zasługuje również zawarty w młodym jęczmieniu chlorofil, który także działa oczyszczająco. Wpływa na procesy krwiotwórcze, dzięki czemu wspomaga leczenie anemii i chorób krwi. Przyjmowanie chlorofilu i żelaza jednocześnie zwiększa produkcję czerwonych krwinek, a środowisko hemoglobinowe ulega znacznej poprawie niż przy samej suplementacji żelazem. Spożywanie produktów bogatych w chlorofil sprawia, że do komórek przedostają się większe ilości tlenu.

    Sproszkowany sok z młodego jęczmienia dostarcza również witamin: A, C i E oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera minerały takie jak miedź, potas, cynk, magnez, fosfor, a także wapń i żelazo, którego jest dwa razy więcej niż w szpinaku. Młody jęczmień ze względu na wyjątkowy skład często określany jest '' zieloną krwią '' Wszystkie substancje w nim zawarte stanowią ogromne wsparcie przy różnych problemach zdrowotnych: przy zaparciach, cukrzycy, problemach sercowych, problemach z wątrobą. Młody jęczmień działa przeciwzapalnie i dezynfekująco co przyspiesza leczenie trądziku czy opryszczki. Ponadto wpływa na zdrowy wygląd skóry, dodaje energii i sił witalnych.

Sproszkowany sok z młodego jęczmienia Greenie to skoncentrowana dawka substancji odżywczych w naturalnej formie. Jest to pełnowartościowy produkt zakwalifikowany do żywności funkcjonalnej, która wykazuje działanie prozdrowotne.

e-superfood.pl zdrowa żywność