pyłek Kwiat. kopia

"Pyłek kwiatowy, to cudowne białko,

Po nim wspaniałe robi mi się ciałko,

Bo on zawiera te dla zdrowia cuda,

Które naturze zgromadzić się uda."

                            Jerzy Gala

    

   Pyłek kwiatowy produkowany jest przez kwiaty jako męskie komórki rozrodzcze potrzebne do zapylenia i dalszego wzrostu. Każda roślina ma charakterystyczny dla siebie pyłek, różni się on od siebie kolorem, kształtem i wielkością. Różnice te są wykorzystywane przy określaniu pochodzenia i rodzaju miodu. Pszczoły zbierają pyłek z kwiatów, następnie mieszają go ze śliną lub nektarem i formują grudki. W takiej formie pyłek umieszczany jest przez pszczoły w specjalnych koszyczkach na tylnej parze nóg i przenoszony jest do ula. Służy on głównie jako pokarm dla larw. Składany jest również do komórek, gdzie po odpowiednim przygotowaniu go przez pszczoły zachodzi proces fermentacji, dzięki której powstaje pierzga tzw. "pszczeli chleb".

   Pyłek pszczeli jest częściowo przechwytywany przez pszczelarzy, którzy u wlotu do ula zakładają specjalne poławiacze. W ten sposób uzyskuje się w ciągu roku od 1 -7 kg pyłku. Następnie w specjalnych warunkach poddawany jest obróbce, po której gotowy do spożycia trafia do sklepów ze zdrową żywnością.

     

     Pyłek pszczeli jest bogactwem składników odżywczych. Posiada w sobie ponad 200 związków chemicznych odgrywających bardzo ważną role w organizmie człowieka. W skład chemiczny pyłku wchodzą: węglowodany, tłuszcze, białka i aminokwasy, składniki mineralne, witaminy, biopierwiastki, enzymy, koenzymy i flawonoidy. Pyłek zawiera komplet witamin z grupy B oraz witaminy A, D, E i K. Zawiera więcej witaminy C niż ziemniaki, jabłka czy kapusta. Jest również najbogatszym źródłem składników mineralnych, makro i mikroelementów, m.in.: potas , fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i wiele innych.

     

      Badania, które były przeprowadzone w ostatnich latach, wykazują niezwykłe własciowości zdrowotne i odżywcze. Działa antybakteryjnie, regenerująco, obniża poziom cholesterolu, obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność a także polepsza zdolność koncentracji. Zalecany jest szczególnie osobom wykonującym ciężką pracę - dodaje sił, a także sportowcom - zwiększa energię i poprawia wytrzymałość. Regularne przyjmowanie pyłku, szczególnie przez osoby starsze, zapobiega przeziębieniom - a w przypadku choroby - skraca czas leczenia oraz łagodzi objawy. Jego działanie docenione zostało również w kosmetyce, gdyż ma działanie odżywiające i odmładzające skórę.

     

    Warto zaopatrzyć się w ten cudowny produkt i czerpać z niego wszystko to, co ofiarowała nam natura. Jest on dostępny w naszym sklepie internetowym www.e-superfood.pl.

e-superfood.pl zdrowa żywność