Kakao najczęściej spotykane na sklepowych półkach i surowe kakao RAW, to zupełnie różniące się od siebie produkty. Zwykłe kakao pozbawione jest większości wartościowych składników, ponieważ jego produkcja polega na prażeniu ziaren kakaowca w wysokich temperaturach. kakao1 kopia

  

     Surowe kakao otrzymywane jest z ziaren nawyższej jakości. Przed zmieleniem, jest głęboko zamrażane co pozwala na zachowanie największej ilości składników odżywczych. Nieprażone ziarna kakaowca zawierają najwięcej antyoksydantów, aż piętnastokrotnie więcej niż czarne jagody, dwudziestokrotnie niż czerwone wino i trzydziestokrotnie więcej niż zielona herbata. Prawdą jest, że kakao wydłuża życie, gdyż związki jakie zawarte są właśnie w surowym kakao chronią komórki przed wpływem wolnych rodników, które powodują wiele groźnych chorób m.in. choroby układu krążenia oraz nowotwory.

   

    Jednym z ważnych powodów dlaczego warto jest sięgać po kakao RAW jest zawartość epikatechiny, która jest cennym flawonoidem. Udowodniono naukowo, że związek ten w znacznej mierze ogranicza uszkodzenia związane z udarem. Ponadto ma dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy, poprawia pamięć i krązenie krwi. Badania prowadzone w Instytucie Zdrowia Publicznego w Holandii wykazały, że osoby spożywające kakao są dwukrotnie mniej narażone na zgon z powodu chorób serca. Na listę korzyści płynących z ziaren kakaowca wpisał się bezcenny dla zdrowia magnez, który jednak w dużej części społeczeństwa występuje w niedoborze. Uchroni on również nasze serce, ale też skutecznie obroni przed stresem, podniesie wydajnosć umysłu a także wzmocni mięśnie i poprawi ich elastycznośc.kakao kopia

 

      Surowe kakao zawiera również wiele innych składników mineralnych takich jak: żelazo, cynk, chrom, czy potas. Bogate jest też w witaminę C oraz kwasy tłuszczowe omega - 6. Poza tym ziarna kakaowca są afrodyzjakiem, zawierają fenyloetyloaminę - substancja znana jako chemiczny związek miłości, produkowana w mózgu w chwilach przyjemności kiedy jesteśmy zakochani. Powoduje uwolnienie endorfin co sprawia, że mamy dobry nastrój. Z badań przeprowadzonych przez National Heart and Lung Institute wynika, że teobromina występująca w kakao jest prawie trzykrotnie skuteczniejsza w leczeniu uporczywego kaszlu niż kodeina. Ma ona działanie blokujące nerwy czuciowe co z kolei zatrzymuje odruch kasłania.Surowe kakao posiada wiele właściwości leczniczych przez co znalazło swoje zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej. 

  

       Surowe kakao cenione jest za szereg wartości odżywczych majacych zbawienny wpływ na zdrowie. W sklepach ze zdrową żywnością oferowane jest w różnych formach: jako całe ziarna kakaowca, pokruszone ziarno kakaowca i jako surowe kakao w proszku. Z ziaren otrzymuje się czekoladę, ale doskonale sprawdzą się też w kuchni będąc bazą do wypieków ciast. Może być również odżywczym składnikiem koktajli, deserów, owsianek i innych przekąsek. Kakao w wersji RAW to z pewnością produkt superfood, który zadowoli każdego miłośnika czekolady chcącego zdrowo się odżywiać.

 

e-superfood.pl zdrowa żywność