babka płesznik kopia

 

       Babka płesznik to roślina pochodząca z regionów Morza Śródziemnego i dlatego znana jest również jako babka śródziemnomorska. Stała się bardzo popularna ze względu na silne działanie oczyszczające i regulujące pracę jelit. Najcenniejsze w tej roślinie nasiona podobne są do siemienia lnianego. To właśnie w nich ukryte są wszystkie zdrowotne właściwości. W połączeniu z wodą tworzą kleik, mający działanie łagodzące problemy trawienne. Dzieje się to za sprawą zawartego w babce błonnika, którego jest aż 68g w 100g produktu. Jest niezbędną substancją dla zdrowia układu pokarmowego.

     

       Błonnik wykazuje właściwości oczyszczające - minimalizuje wchłanianie toksyn przez organizm. Należy jednak pamiętać, że podczas stosowania babki płesznik zalecane jest picie dużej ilości płynów, gdyż w przeciwnym razie może dojść do zaparć. Błonnik spowalnia trawienie pokarmów szczególnie bogatych w węglowodany, dzięki temu nie ma gwałtownych skoków insulinowych. Wpływa równiez na rozwój prawidłowej mikroflory w jelitach, poprawia również ukrwienie jelit, co oznacza że składniki odżywcze dostarczane z pożywieniem są lepiej wchłaniane przez komórki. Jest dobrym rozwiązaniem dla osób mających problem z podjadaniem, gdyż poprzez zwiększenie swojej objętości, daje na dłużej uczucie sytości.

    

      Babka płesznik często stosowana jest pomocniczo w chorobach wrzodowych i zespole jelita drażliwego - ma działanie osłonowe i przeciwzapalne. Pomocna jest również w walce z nowotworami. Przyczynia się do tego ważny składnik - flawonoid - 7 - 0 - b - glikozyd, działa jak trucizna na komórki rakowe. Napar z nasion stosowany jest także zewnętrznie jako okłady. Leczy uszkodzenia skóry spowodowane oparzeniami, podrażnieniami i u osób z atopowym zapaleniem skóry. Świetnie sprawdza się też jako maseczka na trądzik - łagodzi i przyspiesza gojenie się stanów zapalnych.

 

     Warto wspomnieć, że nasiona są w 100% bezpieczne dla kobiet w ciąży. Pomagają uporać się z zaparciami, które często w tym czasie dokuczją przyszłym mamom. Najlepiej spożywać nasiona babki płesznik na chłodno ponieważ zbyt wysoka temperatura może osłabić działanie dobroczynnych właściwości. Neutralny smak tych nasion sprawia, że doskonale wkomponują się w większość posiłków np: owsianki, sałatki, jogurty, kompoty, desery.

e-superfood.pl zdrowa żywność