Sól Himala kopia 2

    Sól himalajska - wydobywana jest ręcznie w Pakistanie w górskich pasmach Himalajów. Jej złoża znajdują się pod ziemią na głębokości 400 - 600 metrów gdzie miliony lat temu słońce wysuszyło słony ocean. Jest najczystszą i najzdrowszą solą na ziemi. Dostępna jest w sprzedaży w postaci drobno i gruboziarnistej oraz występuje w kolorach od białego po jasno i ciemnoczerwony.

    W swoim składzie zawiera ponad 80 makro i mikroelementów, a obecne w niej minerały takie jak magnez, żelazo, cynk i wapń doskonale uzupełniają niedobory w naszej diecie. Warto zwrócić też uwagę, że ma działanie odtruwające nasz organizm, a także normalizuje ciśnienie krwi!!! Pomaga leczniczo w dolegliwościach: zaparcia, wzdęcia, zgaga czy niestrawność. Na podstawie badań wykonanych przez Barbarę Hendel - lekarza i fizyka, oraz Petera Ferreirę - biofizyka, możemy mieć pewność, że posiada ona szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie.

 

    Sól himalajska znana jest również z zastosowania w kosmetyce, dosypując do kąpieli ma działanie odprężające, zwalcza bezsenność i pomaga w chorobach reumatologicznych. Jednak osoby, które mają słabe krążenie krwi powinny najpierw skonsultować się z lekarzem, ponieważ kąpiele solankowe mają wpływ na układ krążenia. Stosowana do pilingu usuwa toksyny ze skóry, a także martwe komórki naskórka. W większości produktów jakie spożywamy zawarta jest już zwykła sól ( czysty chlorek sodu NaCl i niewielkie ilości jodu ). Między innymi w  wędlinach, przyprawach a nawet w gotowych już produktach. Jej wpływ powoduje ogromne zaburzenia w naszym organizmie. Zatrzymuje wodę, obciąża nerki, wypłukuje wapń i magnez jednak daje smak wielu potrawom. Warto więc zastąpić ją w kuchni solą himalajską, która jak widać ma wiele zalet.

    W sklepach można znaleźć sól himalajską w przystępnej cenie i wcale nie uszczupli to naszego budżetu wręcz wzbogaci nasze zdrowie.

 

    Oto lista minerałów i pierwiastków śladowych występujących w soli himalajskiej:

aktyn, antymon, arsen, astat, azot, bar, beryl, bizmut, bor, brom, cer, cez, chlorek, chrom, cyna, cynk, cyrkon, dysproz, erb, europ, fluor, fosfor, frans, gadolin, gal, german, glin, hafn, holm, ind, iryd, iterb, itr, jod, kadm, kobalt, krzem, lantan, lit, lutet, magnez, mangan, miedź, molibden, neptun, nikiel, niob, ołów, osm, pallad, rod, platyna, pluton, polon, prazeodym, protaktyn, rad, ren, rtęć, rubid, ruten, samar, selen, siarka, skand, sód, srebro, stront, tal, tantal, tellur, terb, tlen, tor, tul, tytan, uran, wanad, wapń, węgiel, wolfram, złoto, żelazo i wodór.

 

e-superfood.pl zdrowa żywność