Komosa ryżowa kopia       Komosa ryżowa zwana inaczej quinoą lub ryżem peruwiańskim uprawiana jest na ziemiach Ameryki Południowej od około 5 tysięcy lat. Jest to roślina jednoroczna, a jej nasiona w zależności od regionu na którym rosną mogą mieć różną barwę: żółtą, białą, czerwoną lub czarną. Od wieków ceniona przez Inków za swoje właściwości oraz wartości odżywcze. Nie bez powodu nazwano ją "świętym zbóżem Inków" lub "matką zbóż". W dzisiejszych czasach komosa wzbudza duże zainteresowanie wśród osób chcących zdrowo się odżywiać. Komosa znajduje się na liście produktów superfood.

   

    Jest wiele powodów, dla których warto ją spożywać. Stanowi bogate źródło witamin i składników odżywczych. Warto zwrócić uwagę na wysoką, niemal 20% zawartość białka w tej roślinie, które dostarcza naszemu organizmowi wszystkie niezbędne aminokwasy takie jak lizyna, cysteina i metionina. To jedno z nielicznych białek roślinnych zawierające aminokwasy egzogenne, których organizm nie może syntetyzować samodzielnie. Komosa może więc być dobrą alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i uzupełniać dietę wegetarian.

  

    Komosa ryżowa zawiera również kwasy tłuszczowe głównie nienasycone: linolenowy, oleinowy, linolowy. Przyczyniają się one do utrzymania właściwego poziomu cholesterolu  oraz zmniejszają ryzyko powstania chorób układu krążenia. Saponiny zawarte w komosie mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne oraz poprawiają odporność organizmu na wirusy. Z kolei wysoka zawartość flawonoidów obinża ryzyko zachorowań na nowotwory. Spożywanie tych ziaren dostarczy organizmowi witamin A, C, E i witamin z grupy B, oraz minerałów takich jak żelazo, cynk, wapń, potas i magnez. Warto zaznaczyć, że komosa nie zawiera glutenu więc spokojnie może być stosowana w diecie przez osoby zmagające się z celiaklią. Ze względu na niski indeks glikemiczny może byc spożywana przez cukrzyków. Węglowodany złożone głównie występujące w komosie sprawiają, że energia uwalniana jest powoli co pozwala ustabilizować poziom insuliny.

  

       Komosa ryżowa stała się bardzo popularnym produktem i dostępna jest w niemal każdym sklepie ze zdrową żywnością. Jej atutem jest szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się do przygotowania dań głównych jak i deserów. Jest dobrym zamiennikiem ziemniaków, makaronów czy nawet ryżu. Można ją wykorzystać jako dodatek do jogurtu, wypieku chleba bądź ciasteczek a nawet jako dodatkowy składnik zup i sosów. Jak widać jest to produkt uniwersalny i dający mnóstwo korzyści zdrowotnych.

e-superfood.pl zdrowa żywność